Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби
Про реформу шкільного харчування у 2025 році
Реформа шкільного харчування розпочалась задовго до повномасштабної російської агресії в Україну. Ще у 2020 році урядом було видано Постанову «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування», у якій зазначалось, що удосконалення системи організації харчування в закладах освіти має забезпечити формування культури здорового, збалансованого споживання їжі, питної води, та здійснити якісні зміни в технологічних процесах, зокрема провести модернізацію обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів освіти.
У 2023 році була розроблена СТРАТЕГІЯ реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року (схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 990), яка зумовлена необхідністю планування та розвитку наступних етапів реформи системи шкільного харчування з урахуванням здобутих за попередні періоди досягнень, розв’язання невирішених проблем.
Недостатність обсягів місцевих бюджетів в умовах російської агресії для забезпечення виконання норм харчування в закладах освіти, підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції, та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні, – ось далеко не всі проблеми шкільного харчування за сучасних обставин. Тому стратегічна мета реалізації вищезазначеної роботи передбачає забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.
Стратегія реформ шкільного харчування визначає виконання плану дій у 2025 році. Мова йде про чотири пріоритетних завдання, що стоять перед шкільним харчуванням. Це:
- здійснення закупівель та організація надання послуг, пов’язаних із харчуванням, за спрощеною системою; достатність фінансового ресурсу для цього;
- відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР;
- формування у закладах освіти достатнього штату кваліфікованих і вмотивованих працівників, які готові втілювати поставлені перед ними завдання;
- свідомий вибір здобувачами освіти та їх батьками здорового харчування.
При реформуванні роботи харчоблоків у закладах освіти було враховано «Методичні рекомендації щодо облаштування харчоблоків у закладах загальної середньої освіти», розроблені фахівцями Українського інституту розвитку освіти та вимоги до облаштування харчоблоку в закладі освіти прописані в Державних будівельних нормах, Державних санітарних правилах і нормах влаштування, утриманням загальноосвітніх навчальних закладів (лист Міністерства освіти і науки України 05.06.2001 N1/12-1459) і гігієнічних вимогах до приміщень харчоблоків.
В навчальних закладах Дніпровського (Солонянського) району функціонують дві моделі організації харчування – «базова» кухня із власним харчоблоком; «опорна» кухня: власний харчоблок забезпечує їжею не лише власний заклад, але і його філії. Фахівцями Дніпровського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області було розглянуто та погоджено 26 сезонних меню для навчальних закладів 2024-2025 навчального року, які відповідають сучасним вимогам відповідно до Постанові Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 “Про порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.
Наразі заплановане переоснащення харчоблоків, проводиться у чотири етапи:
Проєкт модернізації. Плани переоснащення закладу розроблені виключно на основі технологічного аудиту.
Ремонтні роботи. Проводяться комплексно, враховуючи спроможність електромережі, наявність вентиляції, зручне розміщення точок підключення комунікації, тощо .
Встановлення виробничого обладнання забезпечує поточність технологічних процесів
Навчання персоналу. Оператори потужностей постійно проводять навчання персоналу для дотримання відповідного рівня санітарної та виробничої гігієни для профілактики харчових отруєнь.
Насправді в рамках реформи вже зроблено багато:
– створено механізм, який дозволяє кожному освітньому закладу якісно змінити підходи до харчування учнів.
- розроблені технологічні карти страв для нового шкільного меню та харчування у дитячих садочках.
- в рамках співпраці з міжнародними партнерами триває відбудова та модернізація шкільних кухонь та харчоблоків.
-медичні працівники школи (при їх відсутності - особи, які затверджено наказом керівника навчального закладу) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотримання термінів реалізації і технології виготовлення страв, санітарно-протиепідемічним режимом харчоблоку, фактичним виконанням меню.
На теперішній час можливо зазначити, що впроваджена Стратегія , визначений план дій, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання виконуються органами місцевого самоврядування для поліпшення безпечного харчування школярів. Та найголовніший результат у тому, що реалізація Стратегії є основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань серед дітей. Якісним показником змін у системі харчування закладів освіти на цьому етапі реформи - можливість швидко готувати безпечну, смачну та естетичну їжу, урізноманітнити її асортимент, що, в першу чергу, залежить від кваліфікації кухарів, укомплектування харчоблоків професійним кухарським обладнанням, спроможністю мереж забезпечити, безперебійне постачання якісних продуктів, що забезпечує дотримання норм НАССР та приготування якісної і безпечної їжі для дітей.
Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує
«Увага! Вилучення з обігу неякісної продукції!»
До уваги суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з обігом препаратів, та дієтичних добавок!
Відповідно до пункту 2.1 Меморандуму про партнерство та співробітництво між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 14.10.2022, з метою інформування та протидії поширенню неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей контролю ваги, які мають невідповідну якість, в рамках міжнародної взаємодії та обміну була отримана інформація Держлікслужби від 17.01.2025 № 587-1.1/2.2.0/17-25 та від 06.02.2025 № 1576-1.1/2.4/17-25 щодо вилучення неякісної продукції, а саме отримане термінове повідомлення від:
- Управління з харчової продукції та лікарських засобів виробник VIRBAK назва повідомляємо наступне, що Borgal solucion inyectable — антибактеріальний засіб в розчині для ін’єкцій, ін’єкційний протиінфекційний засіб, що містить сульфадоксин і триметоприм, призначений для свиней, великої рогатої худоби, коней і овець містить білий осад у відкритих флаконах. Було встановлено, що причиною невідповідності по консистенції може бути низький pH, це може призвести до зниження ефективності самого лікарського засобу.
По другому препарату Cylanic 50 mg + 12.5 mg, tablets for dogs and cats (виробник (таблетки, виробник Livisto Int’l, S.L., Spain). Інформуємо, що згідно інформацій, отриманих від Держпродспоживслужби з метою інформування та протидії поширення неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, повідомляє, що Циланік 50 мг + 12,5 мг таблетки для собак і котів, діюча речовина: (амоксициліну тригідрат, калію клавуланат) мають невідповідність зовнішнього вигляду таблеток у блістері встановленим вимогам
Просимо всіх суб’єктів господарювання діяльність яких пов’язана з обігом вказаної продукції провести інвентаризацію щодо наявності даних препаратів. У разі виявлення- вилучити з обігу та інформувати Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби для проведення необхідних заходів, щодо вилучення небезпечної продукції, відповідно до законодавства.
За більш детальнішою інформацією просимо звертатися до фахівців Дніпровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби за адресою смт Солоне, вул. Тереньєва,7 , ел пошта [email protected]
https://rada.info/upload/users_files/04337825/ccf46b044e26c592ec7dd9aaac299bd9.xlsx